top of page

Tango solo

Timo Juhani Kyllönen

Esitetty Sellosalissa tammikuussa 2011.

Libretto Maritza Núñez 
 

Kapellimestari: Nils Schweckendieck
Ohjaus: Vilppu Kiljunen

Roolissa: Riikka Hakola
Orkesteri: Uusinta-yhtye

Visualisointi: Tarja Ervasti
Videosuunnittelu: Ville Seppänen
Videokuvaus: Tarja Ervasti ja Ville Seppänen
Korrepetiittori: Emil Holmström
Maskeeraus: Virpi Ketko
Ohjaajan assistentti: Mirva Koivukangas
Tiedottaja: Maarit Kivistö
Graafikko: Teemu Hokkanen (Sellosali)
Tekniikka: Sellosalin tekniikka
Tuottaja: Risto Hirvonen

Kesto noin 50 min, ei väliaikaa.

 

Suomalaisen Kamarioopperan uusi kantaesitys Tango Solo vie matkalle vuoden 1986 Buenos Airesiin. Teos on monologi unelmista, jotka eivät koskaan olleet; se on myös laulu rakkaudelle ja tulevaisuudelle, joka voisi olla olemassa. 

Tango Solo perustuu perulaissyntyisen kirjailijan Maritza Núñezin samannimiseen monologiin, jonka hän on muokannut libretoksi. Teoksen on säveltänyt Núñezinkin kanssa pitkään yhteistyötä tehnyt Timo-Juhani Kyllönen. Ohjauksesta vastaa Vilppu Kiljunen ja roolissa nähdään Riikka Hakola. Orkesterina toimii Uusinta-ensemble. 

Tango Solo tapahtuu öisessä Buenos Airesissa 7. helmikuuta 1986. Se kertoo Nicolesta, joka odottaa komeetan tuloa – ja häilyy hulluuden, kuoleman ja elämän rajamailla. Ooppera on kuin pitkä tango – tanssi, jonka soidessa ilmenee elämä itse. Buenos Aires ja Pariisi yhtyvät sen varsin runollisessa tekstissä, joka on yhtä aikaa unenomainen, sensuelli, intohimoinen ja realistinen.

Kamarioopperan taustalla häilyvät Argentiinan sotilasdiktatuurin tapahtumat ja ilmapiiri, tunnelma joka on myös tänään ajankohtainen monessa maassa. Sotilasdiktatuurin aikana kidutettiin tuhansittain ihmisiä ja ihmisiä sekä kokonaisia perheitä katosi jäljettömiin. 

”Käytän tässä teoksessa vapaatonaalista melodista ja tunnepitoista musiikkityyliä. Tonaalisemmissa jaksoissa voi tunnistaa tangotyylisiä ja milongaan viittaavia sävellystyylejä. Harmonikka luo viitteitä argentiinalaiseen atmosfääriin” – Timo-Juhani Kyllönen 

bottom of page