top of page

DANIEL FILIPPO & VÄLILASKU

Perinteikkäälle Suomalaiselle Kamarioopperalle aukeni kesällä 2018 upea tilaisuus toteuttaa pitkään haaveilemamme kahden pienoisoopperan yhteisilta. Kyseessä ovat vuonna 2017 ensi-illan saanut Daniel Filippo ja niin ikään Maritza Núñezin tekstiin sävelletty Välilasku, joka kantaesitettiin 2012. Molemmat teokset saivat erinomaisen vastaanoton sekä kriitikoilta että yleisöltä, mutta jäivät vähäisen esitysmäärän vuoksi pienen yleisöjoukon herkuksi. 

 

Teokset esitettiin Suomenlinnassa Tenalji von Fersenissä 1.9.2018 & 2.9.2018

Molemmat oopperat esitetään espanjan kielellä ja ne on tekstitetty suomeksi.

  

DANIEL FILIPPO

 

Daniel Filippo on luultavasti nähnyt murhan. Tai ehkä tehnyt sen itse? Vahvasti psykologinen, trillerimäinen libretto kertoo saman tarinan kolmesta eri näkökulmasta. Yhden kirjailijan ja kolmen säveltäjän esitys pureutuu totuuden ja muistin subjektiivisuuteen. Tyylikäs esitys  koostuu kolmesta pienoisoopperasta; El espejo (Peili), Aulos ja Claro de luna (Kuutamo). 
 

Monologioopperan ainoa roolin laulaa kontratenori Teppo Lampela ja sen ohjaus ja lavastus on Vilppu Kiljusen. Säveltäjät toimivat itse esityksen muusikoina.

Kokoonpano:

Lauri Toivio huilu, Max Savikangas alttoviulu ja Tuomas Turriago piano.

Katso esitystallenne:

https://youtu.be/njt8KJyFmT4 

VÄLILASKU

Välilasku - Una espera inesperada on Markus Fageruddin säveltämä miniooppera, joka kertoo toisilleen vieraan naisen ja miehen sattumanvaraisesta törmäyksestä lentokentän kansainvälisellä alueella. Esityksen tapahtumat sijoittuvat Amsterdamin kansainväliselle lentokentälle hetkellä jolloin suuri tuhkapilvi aiheutti lentokenttien sulkemisen moneksi päiväksi useilla Euroopan kentillä.

Viktor (Juha Kotilainen, baritoni) on oslolainen plastiikkakirurgi matkalla konferenssista kotiin. Barbara (Reetta Ristimäki, sopraano) on suomalainen karriääristään tarkka musikaalilaulajatar. Kahden vahvasti näyttämöllisen laulajan esittämä teos on  tiivistunnelmainen eroottinen seikkailu. Esityksen on ohjannut Kimmo Kahra. Esitystä säestää virtuoottinen huippusoittajista koottu pienyhtye. Yhtyeessä soittavat kitaristi Jarmo Julkunen, harmonikansoittaja Harri Kuusijärvi ja tuubansoittaja Petri Keskitalo.

Helsingin Sanomien arvostelu: 

https://www.hs.fi/kulttuuri/konserttiarvostelu/art-2000002591452.html

Rondo-lehden arvostelu: 

https://rondolehti.fi/rondo-arvioi/konsertti_ja_ooppera-arviot/kamarioopperapari-kiidatti-psykotrillerista-romanttiseen-komediaan/

Katso kooste: http://www.youtube.com/watch?v=yMQATuKMMHs

 

valilasku_02.jpg
bottom of page