top of page

Kamarioopperan taustaa

Suomalainen kamariooppera on riippumaton vapaan kentän organisaatio, joka tuottaa musiikkiteatteriesityksiä itsenäisesti tai yhteistyössä muiden taideorganisaatioiden kanssa. Pienimuotoisia oopperoita on toteutettu erilaisissa tiloissa maakuntien kirkoista Almin-saliin ja urheilusaleista taidehalleihin. Kamarioopperan tuotantoihin kootaan työryhmä ja yhteistyökumppanit teoskohtaisesti. Solisteina on nähty suomalaisen laulukentän parhaimmistoa. 

 

Kamariooppera toimii projektikohtaisten harkinnanvaraisten avustusten turvin. Suomalaisen kamarioopperan toiminta alkoi syksyllä 1988 ja sen toimintaa on luotsannut alusta vuoteen 2016 saakka toiminnanjohtaja Risto Hirvonen. Uutena toiminnanjohtajana on teatterinjohtaja ja oopperalaulaja Reetta Ristimäki sekä tuottajana Nea Huovinen.

 

MITÄ JA MISSÄ?

 

Kamariooppera on tuottanut vuosittain keskimäärin yhden ensi-illan. Ohjelmistossa on ollut lukuisia kotimaisia kantaesityksiä, jotka ovat olleet Suomalaisen Kamarioopperan sävellystilauksia. Ilkka Kuusiston säveltämä “Vapauden Vanki” - oopperan kantaesitys nähtiin Huittisten Risto Ryti –salissa solisteina Jorma Hynninen ja Tiina Lindfors, ohjaajana Kalle Holmberg. Sitä oli edeltänyt Ilkka Kuusiston Aino Kallas - aiheinen monologiooppera ”Nainen kuin jäätynyt samppanja”. Kesällä 2008 Kajaanin Runoviikolla sai kantaesityksensä Harri Ahmaksen oopperasävellys Käärmesormus. Sellosalissa nähtiin 2011 Timo-Juhani Kyllösen monologioopperan Tango solo kantaesitys ja 2012 Uljas Pulkkiksen ooppera Viisi naista kappelissa. Jorma Hynninen esitti Ateneum-salissa Akseli Gallén-Kallelan elämästä kertovan Kimmo Hakolan monologioopperan Akseli 2013. Teoksen uusintaesitykset nähtiin syksyllä 2015 Porissa Gabriel Suovasen esittämänä. Syksyllä 2015 ensi-iltansa sai Kansallisoopperan Alminsalissa nähty Poppean kruunaus. Teos oli yhteistuotanto Helsingin barokkiorkesterin ja Kansallisoopperan kanssa.

 

 

KETKÄ?

 

Suomalaisen kamarioopperan tuotantoihin kootaan työryhmä ja yhteistyökumppanit teoskohtaisesti. Mielikuvitusrikas Lisbeth Landefors oli alkuun tärkeä taiteellisen sisällön priimusmoottori. Teosten ohjaajalista on nimekäs ja viime vuosina eniten esityksiä on ohjannut Vilppu Kiljunen. Solisteina on nähty suomalaisen laulukentän parhaimmistoa kuten Jorma Hynninen, Helena Juntunen, Monica Groop, Gabriel Suovanen, Petteri Salomaa, Tuija Knihtilä ja Virpi Räisänen. Kaikkien esitysten päätuottajana on toiminut Risto Hirvonen vuoteen 2016 asti. Yhteistyökumppaneita ovat olleet erilaiset orkesterit kuten Avanti!, Joensuun kaupunginorkesteri tai Helsingin barokkiorkesteri. Kansallisoopperan lisäksi yhteistyökumppaneina ovat toimineet monet maakuntien kulttuuritalot.

bottom of page