top of page

TOVE J 

IG 1080x1080.jpg

TOVE J
Klovharun

Tove J -kamariooppera on tarina naisesta, joka on yhtä kesytön, kapinallinen ja seikkailullinen kuin saarensa Klovharun. Naisesta, joka on kahden naisen – Vivican ja Tootin, menneisyytensä ja tulevaisuutensa välissä, ristiriidassa sisällään olevan kahdenlaisen taiteilijuuden kanssa. Rauhan kaipuusta ja etsinnästä omalla luodollaan.

Heta Ahon säveltämä ja Mirva Koivukankaan käsikirjoittama kamariooppera nostaa keskiöön Tove Janssonin ja hänelle merkityksellisen Klovharun saaren. Suomalaisen kamarioopperan tuottaman kantaesityksen rooleissa nähdään mezzosopraanot Ann-Marie HeinoMaiju Vaahtoluoto ja Elli Vallinoja. Viiden hengen orkesterikokoonpanoa johtaa Aliisa Neige Barrière. Teos esitetään ruotsiksi ja tekstitetään suomeksi ja englanniksi. Teos kantaesitettiin 25.8.2022 Aleksanterin teatterissa osana Helsingin oopperakesä -festivaalia.

***

Tove J is a story of a woman who is as untamed, rebellious, and adventurous as her island of Klovharun. A woman between two women – Vivica and Tooti, the past and future – is at odds with the two kinds of artistic identity within her. A longing and a search for peace on her own islet.

The chamber opera composed by Heta Aho and written by Mirva Koivukangas focuses on Tove Jansson and the island of Klovharun, which was important to her. The cast includes mezzosopranos Ann-Marie Heino, Maiju Vaahtoluoto and Elli Vallinoja. The five-piece orchestra is conducted by Aliisa Neige Barrière. The opera is performed in Swedish and has surtitles in Finnish and English. The premiere of the opera was 25.8.2022 at Alexander Theatre as part of the Helsinki Contemporary Opera Festival.

***

Sävellys / Composer: Heta Aho

Libretto: Mirva Koivukangas

Kapellimestari / Conductor: Aliisa Neige Barrière

Ohjaus / Director: Ville Saukkonen

Puku- ja lavastesuunnittelu / Costume and set design: Taina Relander

Valosuunnittelu / Lighting design: Tuittu Teivainen

Maskeeraus / Makeup: Tuija Luukkainen & Katjaana Bryant

Solistit / Soloists: Elli Vallinoja (Tove Jansson), Ann-Marie Heino (Tuulikki Pietilä) & Maiju Vaahtoluoto (Vivica Bandler)

Kamariyhtye / Chamber orchestra:

Livia Schweizer (huilu, alttohuilu & piccolo / flute, alto flute & piccolo)

Hanna Hujanen (klarinetti & bassoklarinetti / clarinet & bass clarinet)

Joasia Cieslak (sello / cello)

Päivi Severeide (harppu / harp)

Tuomo Lassila (lyömäsoittimet / percussions)

Kesto / Duration: 1h, ei väliaikaa / 1 hour, no intermission

Esityskieli / Language: ruotsi / Swedish

Tekstitys / Surtitles: suomi, englanti / Finnish, English

Ikäsuositus / Age recommendation: 12+

Tuotanto / Production: Suomalainen kamariooppera / Finnish Chamber Opera

Kolme laulusolistia, Elli Vallinoja (Tove Jansson), Ann-Marie Heino (Tuulikki Pietilä) ja Maiju Vaahtoluoto (Vivica Bandler) ovat kaikki mezzosopraanoja. Saman äänialan laulajien äänistä kuitenkin hahmottuu helposti omat vivahteensa, paitsi laulajien itsensä ansiosta, myös Ahon heille kirjoittaman musiikin kautta.

Kaikki kolme laulajaa paitsi lauloivat taidokkaasti, myös tulkitsivat näyttämötyöskentelyssään roolihahmojensa olemusta ja heidän omia kokemuksiaan kolmiodraaman osasina.

Osansa tähän on tietenkin myös Ville Saukkosella, jonka ohjauksessa kolmen laulajan välinen jännite säilyy ja tarina etenee vaivatta.

Heta Ahos musik är personligt skriven, levande, ibland humoristisk och ja – stundtals vacker. Den spelas utsökt av en liten kammarensemble under ledning av Aliisa Neige Barrière.


De tre mezzosopraner är utmärkta sångare och skådespelare. Med sin sprakande scenpersonlighet och sin bärande röst talar Elli Vallinoja (Tove) direkt till hjärtat. Ann-Marie Heino (Tooti) har en varm röst som också har en liten populärmusikalisk dimension. Maiju Vaahtoluotos (Vivica Bandler) operaröst är mustigt auktoritativ, då hon försöker locka Tove tillbaka.


På scenen finns bara några klossar men berättartekniken fungerar utmärkt och kärleken till den före detta och till den blivande partnern och kampen med den egna skaparambitionen är omskakande.

Tove on oopperassa kyllästynyt muumien taakkaan ja janoaa taiteenteon vapautta. Aho on säveltänyt hänelle lyyristä laulutekstuuria. Taiteen idealismi ja naisten lomasaaren Klovharunin luonto liittyvät toisiinsa: karu ympäristö ja inspiroiva linnunlaulu ovat esillä myös musiikissa. Elli Vallinoja tavoitti Tovena hyvin niin onnen kuin ristiriidat. Vivica yrittää saada Tovea palaamaan kaupungin teatterimaailmaan. Rooli saa diivamaisia piirteitä, ja hänen osuutensa on vokaalisesti monipuolinen puheineen ja hyräilyineen. Maiju Vaahtoluoto otti niistä kaiken irti.

Heta Ahon partituuri on täynnä tarkkaa tapahtumien ja tunteiden luonnehdintaa. Taiteilijoiden piirroksetkin soivat. Pieni orkesteri (huilut, klarinetti, sello, harppu, lyömäsoittimet) taipuu moneen, ja muusikoiden osuudet ovat niin yksilöllisiä, että ne ovat melkein oopperarooleja tai niiden alter egoja.

Kuvat / Photos: Markku Pihlaja

bottom of page