ANNE FRANK & EVA BRAUN

ANNE FRANK & EVA BRAUN - kahden monologioopperan yhteisilta

Esitykset Aleksanterin teatterissa 2021: 
• pe 5.3. klo 19 ensi-ilta
• la 6.3. klo 19 
• su 7.3. klo 16 

HUOM! 21.1. & 23.1. esitykset siirtyvät syksylle 2021. Tarkemmista ajoista tiedotetaan pian, ja lippunsa jo ostaneisiin ollaan yhteydessä.

Missä määrin ihminen voi vaikuttaa kohtaloonsa vai onko elämä lopulta vain sattumien summa?

Suomalaisen kamarioopperan tuottama oopperailta asettaa rinnakkain traagisena ja kohtalokkaana ajanjaksona eläneiden Anne Frankin ja Eva Braunin inhimilliset tunteet ja ajatukset vastakkaisista näkökulmista.

”Eva Braunin esittämätön nauha” on Pasi Lyytikäisen säveltämä kantaesitys Maritza Núñezin librettoon. Monologiooppera on surrealistinen ja absurdi kuvaus siitä, kun vanheneva Eva Braun käy läpi omaa elämäänsä, valintojaan ja tunteitaan. Mikä sai nuoren Eva Braunin rakastumaan Adolf Hitleriin? Katuuko Eva Braun elämänsä aikana tehtyjä valintojaan ja unohdettuja haaveitaan? Teoksen esittää ilmaisuvoimaisena näyttelijänä ja laulajana tunnettu sopraano Reetta Ristimäki. Ensi-ilta on teoksen kantaesitys.


”Anne Frank” on Grigori Fridin vuonna 1968 säveltämä monologiooppera, johon säveltäjä itse on kirjoittanut alkuperäisen libreton Anne Frankin päiväkirjan ja kirjeiden pohjalta. Teos esittelee koskettavasti aikuistumisen kynnyksellä olevan teinitytön ajatusmaailmaa, hänen unelmiaan ja tulevaisuuden toiveitaan. Samaan aikaan tietoisuuteen hiipii kauhistuttava ajatus siitä, että elämä saattaa olla jo ohi, ennen kuin se ehti alkaakaan. Vaikuttavasti nuoren tytön koko tunneskaalaa ja aikakauden tunnelmia käsittelevän teoksen tulkitsee valovoimainen sopraano Anni Niemelä.

Molemmat teokset esitetään saksaksi ja tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Esitys kestää n. 2h 30min, sis. väliaika

Liput: 45,50-38 €, sis. käsittelykulut

Sävellys: Grigori Frid (Anne Frank) ja Pasi Lyytikäinen (Eva Braun)
Libretto: Grigori Frid (
Anne Frank) ja Maritza Núñez (Eva Braun)
Ohjaus: Ville Saukkonen
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Reeta Tuoresmäki
Valo- ja videosuunnittelu: Petteri Pietiäinen


Solistit: Anni Niemelä (Anne Frank) ja Reetta Ristimäki (Eva Braun)
Kapellimestarit: James Kahane (
maaliskuun esitykset) ja Emilia Hoving (syksyn esitykset)


sekä yhdeksän hengen orkesterikokoonpano